Kunnen wij je verder helpen?
Klik op het onderwerp waar je meer over wil weten.
Wie krijgt de woning aangeboden?
Hier letten we op
Als we met een woning adverteren, reageren daar meerdere huurders op. Om te beslissen aan wie we het huis aanbieden, kijken we naar een aantal punten. Deze staan in de advertentie vermeld. Bijvoorbeeld:
· Inschrijfduur;
· Leeftijd;
· Inkomen;
· Samenstelling van het huishouden.
Sommige woningen zijn bedoeld voor een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld voor senioren, jongeren, 1-2 persoons huishoudens of gezinnen. Dat vermelden we altijd bij de advertentie. Eventuele extra criteria gaan vóór de inschrijfduur. We kijken dus als eerste wie van de geïnteresseerden aan die extra criteria voldoen. Pas daarna kijken we naar inschrijfduur. Als meerdere geïnteresseerden aan de extra criteria voldoen bepaalt de inschrijfduur de volgorde van aanbieden.
Passende huurprijs
In de wet is geregeld dat we woningen ‘passend’ toewijzen. Dat wil zeggen: de huur van de woning moet passen bij het inkomen van de huurder. Voor sommige woningen geldt het meerhurenbeleid. De huur wordt dan afgestemd op jouw inkomen. Voor iemand met een hoger inkomen is dezelfde woning dus duurder dan voor iemand met een lager inkomen. Als het meerhurenbeleid bij een woning van toepassing is, staat dat in de advertentie.
Urgentie
Je kunt bij Woonik urgentie aanvragen als je in een noodsituatie verkeerd. Er is sprake van nood als je buiten jouw eigen schuld om niet meer in jouw woning kunt blijven wonen, het écht dringend is en er geen andere oplossingen zijn.
Zit je in een noodsituatie en is een woning op korte termijn de oplossing? Dan gaan we er in eerste instantie vanuit dat je zelf een andere woning probeert te vinden. Lukt dat écht niet? Neem dan telefonisch contact met ons op. Tijdens het telefoongesprek vragen onze woonadviseurs naar jouw persoonlijke situatie en beoordelen of een persoonlijk gesprek zinvol is.
Als we denken dat een persoonlijk gesprek zinvol is, word je uitgenodigd op ons kantoor. Mag je op gesprek komen? Dan vragen we documenten mee te brengen waarmee je de noodsituatie kunt onderbouwen. Ook controleren wij altijd of je staat ingeschreven als woningzoekende en actief reageert op ons woningaanbod. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw inkomensgegevens met ons deelt.
Nadat het persoonlijk gesprek op ons kantoor heeft plaatsgevonden, beoordelen wij of je in aanmerking komt voor urgentie. Deze beoordeling kan alleen plaatsvinden als alle gevraagde documenten zijn aangeleverd. Wij proberen altijd zo snel mogelijk een besluit te nemen.
Wij vinden het belangrijk om woningzoekenden gelijke kansen te geven en de woningen eerlijk te verdelen. Daarom zijn wij kritisch bij het beoordelen van urgentie en verlenen wij deze niet zomaar. Alleen als je woonachtig bent in de gemeente Nederweert of Stramproy, kun je urgentie aanvragen.
Een relatiebreuk is geen reden voor urgentie, ook niet met minderjarige kinderen. Situaties waarbij bijvoorbeeld sprake is van (huiselijk)geweld, bedreiging of (dreigende) dakloosheid kan wel sprake zijn van urgentie. Urgentie betekent dat er sprake is van een (aantoonbare) bijzondere situatie.
Aanleunwoning
Om in aanmerking te komen voor een aanleunwoning heb je een zorgindicatie nodig. Deze wordt afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Heb je hulp nodig bij het aanvragen? Neem dan contact met ons op.